Francine Messinne
Partner
francine.messinne@cew-law.be
+32 (0)2 542 02 51
Bank- en financieel rechtVennootschaps- en verenigingsrechtEconomisch en handelsrecht
Vennootschaps- en verenigingsrecht
Vanaf 1 januari 2020 is de Code voor ondernemingen en verenigingen (hierna de CSA) van toepassing op alle ondernemingen en verenigingen.
Zij bevat echter enkele bepalingen waarvan de inwerkingtreding is uitgesteld tot 1 januari 2010.er Januari 2024.
Dit geldt met name voor de verplichting om de statuten in overeenstemming te brengen.
De wetgever heeft de limiet echter vastgesteld op 1er januari 2024. Indien de statuten op die datum niet zijn aangepast, kan de persoonlijke en gezamenlijke aansprakelijkheid van de bestuurders in het geding komen voor schade die derden ten gevolge van dit verzuim hebben geleden.
Bovendien heeft het CFS het aantal bestaande bedrijfsformulieren drastisch verminderd.
Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de situatie van coöperatieve vennootschappen. Tot de aanneming van het SHA bestonden er twee vormen: de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (SCRL) en de coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (SCRI).
De CSA schaft deze twee vennootschapsvormen af en behoudt alleen wat zij noemt: de coöperatieve vennootschap (SC). De wetgever wilde terugkeren naar de oorspronkelijke geest van de coöperatieve vennootschap. Hij constateerde namelijk dat veel vennootschappen wel de coöperatieve vorm maar niet de coöperatieve geest hadden.
Welnu, om een coöperatieve vennootschap in de zin van de CSA te zijn, moet de vennootschap voldoen aan de definitie van artikel 6:1 van de CSA, waarin staat dat " Het voornaamste doel van een coöperatieve vennootschap is te voldoen aan de behoeften en/of de ontwikkeling van de economische en/of sociale activiteiten van haar aandeelhouders of van belanghebbende derden, met name door met hen overeenkomsten te sluiten voor de levering van goederen of diensten of de uitvoering van werken in het kader van de activiteit die de coöperatieve vennootschap uitoefent of laat uitoefenen. (...) "
Met andere woorden, de maatschappij zal zich moeten organiseren op basis van een klassiek coöperatief model, overeenkomstig de coöperatieve beginselen van de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA), die is opgericht om een coöperatief ideaal te weerspiegelen, waarin de volgende criteria worden onderscheiden: vrijwillig en open lidmaatschap, democratische controle door de leden, economische participatie van de leden, autonomie en onafhankelijkheid, onderwijs, opleiding en voorlichting, samenwerking tussen coöperaties en betrokkenheid bij de gemeenschap.
De Belgische wetgever heeft zich door deze beginselen laten inspireren en gebruikt ze als criteria om te bepalen of een vennootschap al dan niet als een coöperatieve vennootschap kan worden beschouwd.
Het kapitalistische en financiële belang van de coöperatie, met name ten behoeve van de aandeelhouders, moet ondergeschikt blijven aan de bevrediging van de behoeften van de leden.
Alle ondernemingen die niet aan deze definitie voldoen, kunnen de coöperatieve vorm niet behouden en zullen zich moeten omvormen tot een SRL. Dit geldt met name voor bepaalde advocatenkantoren die voor deze vorm hebben gekozen, vanwege de bijzonder soepele regels voor het toetreden en uittreden van aandeelhouders.
Vanaf 1er Op 1 januari 2024 worden ondernemingen dus automatisch omgezet in een SRL of een SC, naargelang zij een "nep"- of een "echte" coöperatie zijn.
Opgemerkt zij dat de CSA bepaalt dat een coöperatieve vennootschap die niet voldoet aan de definitie van artikel 6:1 van de CSA, op verzoek van een aandeelhouder, een belanghebbende derde of het openbaar ministerie door de rechtbank van de vennootschap kan worden ontbonden. De rechtbank kan de vennootschap zo nodig een termijn gunnen om haar situatie te regulariseren.
Het is daarom van groot belang dat ondernemingen, ongeacht hun vorm, die nog niet tot omvorming zijn overgegaan, vóór 1 januari 2010 actief worden.er Januari 2024.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web