Niet-Belgische partijen en hun raadslieden die betrokken zijn bij grensoverschrijdende fusies en overnames wensen vaak gebruik te maken van de modeldocumenten van hun eigen land, die doorgaans voorzien in een keuze van het recht en de rechtbanken van het land van herkomst. Wanneer de doelondernemingen Belgische ondernemingen omvatten, wordt de doeltreffendheid van deze tactiek beperkt door de bepalingen van Belgisch recht die dwingend zijn en die van toepassing zullen zijn niettegenstaande de keuze van het recht van het land van herkomst. Dergelijke bepalingen zijn talrijk en gevarieerd en hangen af van de sector en de activiteiten van de betrokken vennootschappen; de volgende voorbeelden behoren tot de meest voorkomende, maar de lijst is geenszins exclusief.
- Een eerste overweging betreft de Belgische regelgeving inzake de controle op buitenlandse investeringen In Vlaanderen worden buitenlandse investeringen door investeerders van buiten de EU/EER momenteel achteraf gecontroleerd bij de verwerving van bepaalde activa waarin de Vlaamse overheid participeert. Met ingang van 2023 moeten er verdere regels voor heel België komen, die voorzien in een systeem van voorafgaande kennisgeving aan een interfederaal toetsingscomité, met betrekking tot investeringen in kritieke leveringen, infrastructuur, technologieën en informatie en met betrekking tot de media.
- Belgisch werkgelegenheid en sociaal recht bevat veel regels die de werknemers beschermen en die verplicht zijn. Deze regels, waaronder werktijden, minimumlonen, opzeggings- en beëindigingsrechten, socialezekerheidsbepalingen, gezondheid en veiligheid, raadpleging/informatie van de werknemers (ook met betrekking tot de aankoop van de onderneming), vakbondsvertegenwoordiging en niet-concurrentiebedingen zijn bindend en zullen van toepassing zijn op de werknemers van de Belgische doelondernemingen, ongeacht pogingen om af te zien van de arbeidsovereenkomst, deze te ontwijken of deze op te zeggen.
- Onroerend goed Ook op dit gebied zijn er veel dwingende voorschriften, zoals regels voor de verwerving en overdracht van eigendom van grond en gebouwen, huurovereenkomsten, voorschriften inzake ruimtelijke ordening, milieukwesties, zekerheidsrechten op onroerend goed, opslag van gevaarlijke producten, erfdienstbaarheden enz.
- Insolventie is nog een gebied waar veel van de regels dwingend zijn. Dit is van belang voor ondernemingen die in België zijn opgericht, maar ook voor ondernemingen die in België eigendommen bezitten of die in België zaken doen met klanten of cliënten. De dwingende regels omvatten regels over de juridische gevolgen van insolventie of reorganisatie, zogenaamde verdachte periodes voorafgaand aan het faillissement, de rangorde van effecten en crediteurenvorderingen en het beheer van het reorganisatie- of liquidatieproces.
- Last but not least, Belgische vennootschapsrecht bevat een aantal bepalingen en beginselen die bindend zijn en waarmee rekening moet worden gehouden wanneer wijzigingen van de statuten van Belgische vennootschappen of het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten worden overwogen.
De onvermijdelijke conclusie is dat, wanneer een buitenlandse vennootschap of groep een overname doet waarbij in België gevestigde vennootschappen betrokken zijn, het effect van de Belgische dwingende bepalingen zorgvuldig moet worden overwogen, ook met betrekking tot de in de overnameovereenkomst opgenomen garanties.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charles PRICE (charles.price@cew-law.be) of Sébastien POPIJN (sebastien.popijn@cew-law.be)