Sociaal recht
1.
Een koninklijk besluit van 8 februari 2023 wijzigt het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot vaststelling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten op de jaarlijkse vakantie van de werknemers (M.B., 16 maart 2023).
2.
Voorheen konden, indien de werknemer tijdens zijn verlof ziek werd, de verlofdagen die hij wegens zijn ziekte niet opnam, na zijn herstel niet worden overgedragen. Hij verloor deze verlofdagen dus.
Het Hof van Justitie heeft reeds herhaaldelijk geoordeeld dat dit systeem in strijd is met artikel 7, lid 1er van Richtlijn 2003/88, volgens welke de lidstaten de nodige maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat iedere werknemer recht heeft op een jaarlijkse vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken, overeenkomstig de in de nationale wetten en/of gebruiken geldende voorwaarden voor het recht op en de toekenning van deze vakantie.
Zo heeft het Hof geoordeeld dat het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon bedoeld is om de werknemer in staat te stellen uit te rusten en te genieten van een periode van ontspanning en vrije tijd, terwijl het recht op ziekteverlof bedoeld is om de werknemer in staat te stellen te herstellen van een ziekte die tot arbeidsongeschiktheid leidt (HvJEU, 10 september 2009, C-277/08, Pereda, www.curia.europa.eu).
3.
Het koninklijk besluit van 8 februari 2023 heeft tot doel de Belgische wetgeving aan te passen aan de Europese rechtspraak en aan artikel 7 van Richtlijn 2003/88/EG van 4 november 2003 betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd.
Het verslag aan de Koning preciseert, in de woorden van het Hof, dat het recht op jaarlijkse vakantie de werknemer in staat moet stellen om te rusten van de uitvoering van de taken die hem door zijn arbeidsovereenkomst zijn opgelegd en om een periode van ontspanning en vrije tijd te hebben.
4.
De nieuwe jaarlijkse vakantieregeling staat een werknemer dus toe zijn vakantie uit te stellen in geval van arbeidsongeval, beroepsziekte, gewone ziekte, gewoon ongeval, moederschaps- of vaderschapsverlof, adoptieverlof, profylactisch verlof, pleegzorgverlof of ouderschapsverlof.
Voortaan kan een werknemer die tijdens zijn vakantie ziek wordt, vakantiedagen omzetten in ziektedagen en de vakantie later opnemen.
De resterende vakantiedagen moeten worden opgenomen binnen 24 maanden na afloop van het vakantiejaar waarvoor ze nog moeten worden opgenomen.
5.
Er is echter een kleine bijzonderheid voor een volledige verwijdering van het werk als maatregel ter bescherming van het moederschap.
De huidige maatregel waarbij verlof kan worden opgenomen tot twaalf maanden na afloop van het vakantiejaar blijft bestaan.
6.
Het koninklijk besluit van 8 februari 2023 heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.er Het eerste jaar van toepassing is januari 2023 en geldt voor het eerst voor het vakantiejaar 2024, vakantiejaar 2023.
***
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Olivier Langlet (olivier.langlet@cew-law.be) en Sophie Poncin (sophie.poncin@cew-law.be), advocaten, CEW & Partner's.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web