Sociaal recht
DE WET DIE VERANDERT
Sinds eind september 2022 zijn maatregelen ter uitvoering van de "banenafspraak" genomen, die naar verwachting op 1 januari 2022 in werking zullen treden.er januari 2023. Dit is het geval voor de regeling met wekelijkse afwisseling.
Elke voltijdse werknemer in de particuliere sector kan zijn werkgever schriftelijk verzoeken om een systeem van afwisselend werk met verschillende dagelijkse werktijden gedurende twee opeenvolgende weken (of maximaal 4 weken tijdens vakanties of in bijzondere omstandigheden) met een maximale werkweek van 45 uur per week (zonder meer dan 9 uur per dag te werken) zonder extra loon en een week met verkorte werktijden om de normale wekelijkse arbeidstijd te respecteren (in principe 38 uur). Het systeem moet worden voorzien in het arbeidsreglement en er moet een overeenkomst worden gesloten tussen de werknemer en de werkgever voor 6 maanden (hernieuwbaar). De werkgever kan het verzoek met redenen omkleed weigeren.
SOCIALE JURISPRUDENTIE VOOR U GELEZEN
In een arrest van 20 december 2021 (R.G. nr. 20/1.279/A) heeft de Arbeidsrechtbank van Henegouwen, afdeling Binche, eraan herinnerd dat de hoedanigheid van actieve vennoot van werknemers in dienst van een vennootschap die een bakkerij exploiteert, geen beletsel kan vormen voor de erkenning van een arbeidsovereenkomst. Het herinnert eraan dat de actieve vennoot degene is die niet alleen een deel van het kapitaal bezit en de vruchten daarvan ontvangt, maar ook binnen de vennootschap een niet-salariële activiteit uitoefent om het kapitaal, dat hem gedeeltelijk toebehoort, te doen groeien.
Het Hof was van oordeel dat het de werknemers als werknemers moest herkwalificeren, aangezien de wijze waarop het werk werd verricht een zekere juridische ondergeschiktheid impliceerde: het statuut van actieve vennoot was door de vennootschap aan alle werknemers opgelegd zonder dat zij de fiscale en sociale gevolgen kenden, hun aantal aandelen was onbeduidend, de aandelen waren niet betaald, de sociale bijdragen werden betaald door de vennootschap, het loon werd vastgesteld en bepaald door de baas, zij genoten een eindejaarsuitkering, zij werden gecontroleerd door camera's, zij moesten een medisch attest overleggen in geval van ziekte en de werknemers hadden geen toegang tot de bankrekening en namen niet deel aan de algemene vergaderingen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Olivier Langlet (olivier.langlet@cew-law.be) en Sophie Poncin (sophie.poncin@cew-law.be), advocaten, CEW & Partners.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web