Sociaal recht
DE WET DIE VERANDERT
De wet van 3 oktober 2022 houdende diverse bepalingen inzake tewerkstelling (M.B., 10/11/2022, 81963) voorziet in de mogelijkheid van een overgangsperiode bij ontslag met opzeggingstermijn (niet bij ontslag op staande voet). In het kader van deze overgangsperiode wordt de werknemer gedurende de opzeggingstermijn ter beschikking gesteld van een andere werkgever-gebruiker.
De voorwaarden en de duur van de detachering (maximaal de duur van de uit te voeren opzeggingstermijn) moeten vooraf worden vastgesteld in een schriftelijk document dat wordt ondertekend door de werkgever, de werknemer, de werkgever-gebruiker en het uitzendbureau of de regionale openbare dienst voor arbeidsvoorziening. De wet stelt regels vast voor de betaling van het loon tijdens deze periode en voor het einde van de overgangsperiode.
SOCIALE JURISPRUDENTIE VOOR U GELEZEN
In een arrest van 27 oktober 2022 (nr. 137/2022) heeft het Grondwettelijk Hof zich uitgesproken over de grondwettigheid van artikel 35 van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 voor zover het het recht van een werknemer in de privésector belemmert om vóór zijn ontslag om dringende redenen te worden gehoord.
In zijn arresten van 6 juli 2017 en 22 februari 2018 heeft het Hof geoordeeld dat artikel 35 van de wet een overheidsinstantie niet toestaat een werknemer te ontslaan zonder hem eerst te horen, aangezien het beginsel audi alteram partem in de overheidssector vereist dat statutaire en contractuele werknemers vooraf worden gehoord. In zijn arrest van 27 oktober 2022 is het Hof van oordeel dat dit beginsel niet van toepassing is op privaatrechtelijke betrekkingen, aangezien het aan de overheid wordt opgelegd wegens haar bijzondere karakter en haar plicht om informatie in te winnen alvorens te handelen en om bescherming te bieden tegen het risico van willekeur bij administratieve handelingen van individuele strekking.
De werkgever in de particuliere sector is niet verplicht de werknemer die hij om ernstige redenen ontslaat, te horen en het is dus geen fout om hem niet te horen alvorens hem om ernstige redenen te ontslaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Olivier Langlet (olivier.langlet@cew-law.be) en Sophie Poncin (sophie.poncin@cew-law.be), advocaten, CEW & Partners.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web