Sociaal recht
DE WET DIE VERANDERT
De wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen inzake arbeidsongeschiktheid (M.B.(18/11/2022, 82907) bepaalt dat de werknemer voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid drie keer per kalenderjaar geen medisch attest mag overleggen. Bedrijven met minder dan 50 werknemers kunnen bij collectieve arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement van deze regel afwijken.
Deze wet wijzigt ook de medische overmachtsprocedure voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Deze procedure kan alleen worden ingeleid voor een werknemer die gedurende ten minste negen maanden onafgebroken arbeidsongeschikt is en voor wie geen re-integratietraject geldt.
Nadat de preventieadviseur/arbeidsgeneesheer de procedure van de Code voor welzijn op het werk heeft gevolgd, kan de overeenkomst worden verbroken indien de werknemer niet heeft gevraagd om de mogelijkheden van passende arbeid of ander werk te onderzoeken, indien de werkgever geen passende arbeid of ander werk kan aanbieden omdat dit technisch of objectief onmogelijk is of om naar behoren gemotiveerde redenen niet kan worden verlangd, of indien de werknemer de door de werkgever aangeboden passende arbeid of ander werk weigert.
SOCIALE JURISPRUDENTIE VOOR U GELEZEN
In een arrest van 27 januari 2022 (R.G. nr. 18/3.571/A) heeft het Arbeidshof van Luik (afdeling Luik) herinnerd aan het dwingende karakter van artikel 18 van de wet op de arbeidsovereenkomsten, dat de aansprakelijkheid van de werknemer beperkt tot gevallen van bedrog, grove nalatigheid of gebruikelijke lichte nalatigheid, zodat de werknemer er geen afstand van kan doen voor het einde van de overeenkomst.
Op basis van een "autopolis" waarbij de werknemer een deel van de reparatiekosten ten gevolge van een verkeersongeval voor zijn rekening nam, had de werkgever de werknemer een schuldbekentenis voor de aan het voertuig veroorzaakte schade laten ondertekenen waarmee hij zich verantwoordelijk achtte voor de betaling van de reparaties. Het Hof oordeelt dat de door de werkgever op basis van dit ongeldige document verrichte inhoudingen moeten worden terugbetaald, aangezien uit het dossier niet blijkt dat er sprake is van grove nalatigheid of fraude en uit het feit dat de betrokkene meerdere parkeerboetes heeft gehad niet het bestaan van een gewone lichte nalatigheid kan voortvloeien, aangezien er tussen beide geen verband bestaat.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Olivier Langlet (olivier.langlet@cew-law.be) en Sophie Poncin (sophie.poncin@cew-law.be), advocaten, CEW & Partners.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web