Sociaal recht
DE WET DIE VERANDERT
Sinds 19 mei 2022 wijzigt een koninklijk besluit van 24 april 2022 artikel 39 van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot vaststelling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers. Voortaan kan voor werknemers waarvan de bezoldiging slechts gedeeltelijk variabel is, enkel een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst een afwijking toestaan van de bepalingen van artikel 39 betreffende de berekeningswijze van het vakantiegeld voor het variabele gedeelte van de bezoldiging. Voorheen was een dergelijke afwijking mogelijk via een op ondernemingsniveau gesloten collectieve arbeidsovereenkomst.
SOCIALE JURISPRUDENTIE VOOR U GELEZEN
In een arrest van 25 januari 2022 (R.G. nr. 2019/AB/657) heeft het Arbeidshof te Brussel vorderingen tot betaling van de in artikel 40 van de wet van 16 maart 1971 bedoelde beschermingsuitkering wegens moederschap en tot betaling van de in de wet van 10 mei 2007 bedoelde beschermingsuitkering wegens discriminatie behandeld.
Het heeft geoordeeld dat de door de onderneming aangevoerde redenen voor het ontslag in verband met economische behoeften niet waren aangetoond en derhalve het ontslag niet rechtvaardigden, zodat de zwangerschapsbeschermingsuitkering verschuldigd was.
Het Hof oordeelde ook dat de feiten een vermoeden deden rijzen dat de reden voor het ontslag de zwangerschap was, aangezien een gesprek met de werkgever had plaatsgevonden zodra het medisch attest van zwangerschap was meegedeeld, en dit gesprek vijf dagen aan het ontslag was voorafgegaan. De werkneemster kon dus aanspraak maken op de beschermende vergoeding wegens discriminatie.
Het Hof bevestigde echter zijn rechtspraak dat cumulatie tussen de moederschapsuitkering en de discriminatie-uitkering slechts mogelijk is indien er sprake is van afzonderlijke schade. Het oordeelde dat cumulatie niet mogelijk was, aangezien de geleden schade (stress enerzijds en een gevoel van onrechtvaardigheid anderzijds) wordt gedekt door de moederschapsuitkering op basis van artikel 40 van de wet van 16 maart 1971, die tot doel heeft zwangere vrouwen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van ontslag voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Olivier Langlet (olivier.langlet@cew-law.be) en Sophie Poncin (sophie.poncin@cew-law.be), advocaten, CEW & Partner's.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web