Laurent Verbraken
Partner
laurent.verbraken@cew-law.be
+32 (0)2 542 02 45
Economisch en handelsrechtVastgoedrecht
Vastgoedrecht
Het Hof van Cassatie bevestigt dat een vereniging van mede-eigenaars de gemeenschappelijke delen van een gebouw kan verkopen door een beslissing genomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen.
Op een algemene vergadering hebben de mede-eigenaars van een gebouw in Sint-Pieters-Woluwe gestemd om bepaalde gemeenschappelijke delen van het gebouw over te dragen.
Een van de mede-eigenaars, niet gelukkig met deze beslissing, heeft vervolgens een verzoek ingediend bij de vrederechter van het kanton Sint-Pieters-Woluwe om de beslissing van de algemene vergadering ongedaan te maken.
De eiser, wiens vordering door de vrederechter werd afgewezen, ging vervolgens tegen deze beslissing in beroep bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel.
Aangezien haar beroep werd verworpen, ging eiseres tegen deze beslissing in beroep bij de Hoge Raad.
Voor het Hof van Cassatie vraagt de eiser om de volgende twee prejudiciële vragen aan het Grondwettelijk Hof voor te leggen:
Artikel 16 van de Grondwet bepaalt dat :
"Niemand mag zijn eigendom worden ontnomen dan in het algemeen belang, in de gevallen en op de wijze bij de wet bepaald, en onder voorbehoud van een billijke en voorafgaande schadeloosstelling. ".
In zijn arrest van 18 november 2021 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat artikel 577-7, §1, 2°, e), van het oude Burgerlijk Wetboek geen schending van artikel 16 van de Grondwet inhield.
In zijn arrest van 9 maart 2023 heeft de Cour de Cassation (het Franse Hof van Cassatie) verklaard dat besluiten over de vervreemding van gemeenschappelijke ruimten weliswaar met een viervijfde meerderheid moeten worden genomen, maar dat een minderheid van de mede-eigenaars tegen haar wil van haar eigendomsrechten kan worden beroofd.
De Cour de Cassation benadrukte echter dat deze ontneming van eigendomsrechten niet zonder tegenprestatie is, aangezien hun een deel van de verkoopprijs wordt gegarandeerd en in een gerechtelijke beroepsprocedure is voorzien.
Het Hof van Cassatie verwierp dus het beroep van de eiser op grond dat ". artikel 577-7, §1er2°, e), van het oude Burgerlijk Wetboek zorgt voor een billijk evenwicht tussen de eisen van het algemeen belang en die van de bescherming van het recht op eerbiediging van de eigendom. ".
Na verschillende jaren van procedures, waarin wij de vereniging van mede-eigenaars bijstonden, won zij uiteindelijk haar zaak, waarmee een einde kwam aan de juridische kruistocht onder leiding van een van de mede-eigenaars van het gebouw.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laurent Verbraken (laurent.verbraken@cew-law.be), Caroline Compagnon (caroline.compagnon@cew-law.be) en Eline De Mol (eline.demol@cew-law.be), advocaten, CEW & Partner's.
Louizalaan 250
1050 Brussel
België
+32 (0)2 534 20 20
info@cew-law.be
Ontwikkeld door Le Sidecar Web